1 Mart 2012 Perşembe

Dolmabahçe Caddesi'nin Yeni Suretinde Asırlık Çınarlar Olmayacak...

Ankara'da Kumrular Sokak vardır, kocaman ağaçların altından yürürsünüz. Kızılay gibi bir noktada oksijen kaynağı çok güzel bir sokaktır. Eski yapılar; Namık Kemal ilköğretim okulu ve kütüphane... Hepsine bayılırsınız. Son derece zevkli yapılardır, güzel bir mimari döneme ait olduklarını belli ederler. Bu günün "tuvalet taşlarıyla kaplanan apartmanlar" sokaklarına benzemez. Etraftaki binalarla uyumsuz yapılmış dükkanlar ve kirlilik olmasa bu sokak Ankara'nın en güzel sokağı bile olabilirdi. Bütün bunlara rağmen beğenirim ben Kumrular'ı ama bir yanım acır korunmayan dokuya.

Ankara-Kumrular Sokak
Ankara-Kumrular Sokak
Ankara-Kumrular - sağ tarafta dokuya uymayan dükkan kirliliği
Gece Kumrular Sokak
Ama İstanbul'da Dolmabahçe sarayının bulunduğu cadde öyle mi? Neyseki oraya dükkan yapamadıkları için hala her zamanki havasını koruyor. Tamamıyla mükemmel bir cadde. Dolmabahçe'nin ihtişamlı kapısıyla, caddenin karşı tarafındaki tarihi fotoğraflarıyla ve tabii yine o muhteşem asırlık çınarlarıyla harika bir caddedir.

İstanbul - Dolmabahçe Sarayı kapısı ulu çınarlarıyla
İstanbul - Dolmabahçe Caddesi Çınarları
Dolmabahçe-Hasta Ağaçlar
Maalesef Dolmabahçe Caddesi de artık yukarıda yazdığım gibi olmayacak. İlk duyduğumda ciğerime hançer saplandı zannettim ama bir "kabullenip unutma" ülkesinde yaşadığımızı hatırladım zaman içinde. Artık Haydarpaşa'dan inip binemeyeceğimiz trenler gibi, altlarından geçtiğimiz tarihi Dolmabahçe Caddesi ağaçları da 5 Mart'ta bize veda ediyormuş. Nedeni bakımsızlık ve alınmayan önlemler: ağaçlar bulaşıcı bir ölümcül hastalığa yakalanmış. Hastalıkları "doku bozuşması"ymış ve buna yoğun egsoz dumanı, kışın yapılan yol tuzlamalarının köklere zarar vermesi ile hayvan ve insanların (maç zamanı oluyormuş) köklere işemesi neden olmuş.

Dolmabahçe'deki hasta ağaçlar




Ağaçları Sultan Abdülhamid döneminde, Uzay Heparı'nın dedesi Aron Angel dikmiş. Sultan Abdülhamid'in, Aron Angel'in, Uzay Heparı'nın gittiği gibi gidiyor asırlık çınarlar da Dolmabahçe'den... Yerlerine yenileri dikilecek deniyor ama kaç asır sonra şimdiki güzelliğine geri kavuşacak o cadde?

3 yorum:

Deniz dedi ki...

Aşağıdaki haber bir nebze olayın daha ucuz atlatılacağını gösteriyor. Neyseki tüm ağaçlar kesilmeyecek..

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/20028063.asp

Adsız dedi ki...

İstanbul yavaş yavaş gidiyor.Çocukluğumdan kalan anılar siliniyor.Haydarpaşa,Dolmabahçe de çınarlar daha neler neler........

Adsız dedi ki...

Icim parcalandi okuyunca..Keske Fetih filminde cilginca alkis tutan halkimiz sehrini koruma konusunda da bu kadar duyarli olsa..