4 Mayıs 2015 Pazartesi

Bebeğimle İlk Tatil - Belgrad

Belgrad Kalemegdan'da günbatımı
Belgrad, bebeğim 5,5 aylıkken, ailecek yaptığımız ilk tatil olarak anılarımıza yerleşti. Lezzetli yemekleri, uygun fiyatları, sıcak insanları, yemyeşil parkları ile çok da güzel bir seçim olmuştu. Bebekle müze gezmektense ağaçların olduğu güzel bahçeleri hedeflemiştik, Belgrad çok iyi bir tercih oldu. Lafı çok uzatmadan, gidecek olanlara mini bir rehber hazırlamak istedim, umarım işinize yarar...  

Önerdiğim yerlerin haritadaki yerleri - Belgrad
Belgrad, Türkiye'den uygun fiyatlarla uçabileceğiniz, ucuza lezzetli yemekler yiyebileceğiniz, çok lüks olmayan ama gayet keyifli bir Avrupa şehri. Bebekle gezmeye oldukça uygun. Her yer park, bahçe, yemyeşil... Bebek arabasını bazı mekanlarda veya bazı kaldırımlarda düşünmemişler ama genel olarak idare ediyorsunuz. İç mekanda sigara serbest! Bazıları için güzel haber belki, ama çocukluysanız epey can sıkıcı... 
  • Taksi kullanabilirsiniz, gündüz fiyatlar oldukça uygun. Her yere taksiyle gittik. Ancak 18:00'den sonra taksiler gece tarifesine geçiyor ve çok pahalı oluyor. Sabah 10 TL civarına gittiğimiz yere akşam 50 TL ücret vererek döndük.
  • Kalemegdan Park : Osmanlı'nın Belgrad'a dayandığını yıllarca tarih kitaplarından okuyanların ilgisini çekecek tarihi bir alan, aynı zamanda kocaman bir park. Bebek arabasıyla saatlerce turladık, banklarda oturup Belgrad manzarası izledik. İçerisindeki hayvanat bahçesinin fiyatı kişibaşı 10 TL ancak bana sorarsanız gezmeye deymez. Kalemegdan'daki Terasa Restoran ise parktaki yürüyüşünüz sonrası ideal ve hoş bir yemek durağı. Bebek dostu bir restoran değildi maalesef, merdivenli girişi, alt değiştirme için bir yer olmaması vs.. Ama Belgrad'da bebek dostu bir restoranla da karşılaşmadık doğrusu. Terasa Restoran menüsü için benden bir tavsiye daha, ilk sayfada şefin önerileri bölümündeki yemekler daha iddialı. 
Kalemegdan
Kalemegdan
Terasa Restoran'da Kajmak soslu et yemeği

Terasa restoran
  • Knez Mihailova : Burası şehrin İstiklal Caddesi diyebiliriz. Otelinizi buradan ayarlayabilirsiniz. Gayet canlı ve hareketli bir cadde. Alışveriş yapabilirsiniz, kafelerde dinlenebilirsiniz. Biz burada Prince Hall Palace'da kaldık. Çok merkezi, temiz, sahipleri son derece ilgili bir otel. Booking.com'dan oldukça yüksek not almış. Fakat kahvaltısı vasat, asansörü çok eski ve bebek arabası ile binmesi oldukça zor, otel girişindeki merdivenler dezavantaj... Bebek yoksa, kahvaltı da önemli değilse öneririm, ama özellikle bebeklilere tavsiye etmiyorum.
Knez Mihailova Caddesi
  • Skadarlija : Asmalımescit tarzında, müzisyenlerin masa masa dolaştığı, uygun fiyata güzel yemek ve içki içebileceğiniz keyifli bir sokak. Biz Sesir Moj'da yedik. Belgrad'a gidip "kajmak" dedikleri tuzlu tereyağa benzer kaymağı tatmamak olmuyormuş. Etlerin üzerine "kajmak" koyuyorlar ve oldukça lezzetli, Türk damak tadına uygun yiyecekler yiyorsunuz.
  • Müzisyenlerle keyifli bir yemek - Scadarlija Sesir Moj
  • Zemun: Bu semt daha önce başlı başına bir Avusturya-Macaristan İmparatorluğu şehri imiş. Zaten gezerken dokunun farklı olduğunu hemen anlıyorsunuz. Zemun'a gidip biraz ara sokaklara dalarak yeni yerler keşfedebilirsiniz. Semtin bir pazarı da kuruluyormuş, bunu haritaya işaretledim ancak biz maalesef kaçırdık ve gezemedik. Zemun'da yemek yemek için Saran ve Reka Restoran'lar hakkında oldukça iyi yorumlar okumuştuk. Biz Reka'ya gittik ve buraya bayıldık. Sahibi, garsonlar o kadar ilgili, yemekler o kadar lezzetli, manzara o kadar harika ki buradan kanatlanarak ayrıldık. Biz sabah saatlerinde gittiğimiz için mekan boştu. Ama manzara harikaydı ve restoranın sahibi gibi tadını çıkardık. Esas akşam gitmek gerekiyormuş, eğlenceli bir canlı müzik oluyormuş. Belgrad'ın yerli hayatını tatmak için birebir bir mekan. Gittiğinizde sahibine "kısakahvemolası blog'dan selam getirdim" demeyi unutmazsanız çook sevinirim. :) 
Zemun'un ara sokakları
Zemun'un ara sokakları
Reka Restoran'da zeytinli bir meze
Reka restoran'da şahane bir tatlı su levreği
Reka Restoran'ın tatlı mı tatlı sahibesi Qoqana ve biz.
Zemun - nehir kenarı

  • Ada Ciganlija: Burası Sava nehrinin ortasında kalmış harika bir ada. Bir tatil beldesine gelmiş gibi hissedeceksiniz. Aktivite olarak yok yok! Pırıl pırıl nehirde yüzün, kafelerde canlı müzik eşliğinde Türk kahvenizi yudumlayın (bazı kafelerde "local cafe" olarak menüde yer alıyor), kano yarışlarını izleyin, golf alanlarında gezin, piknik yapın, orman havası alın, bisiklet kiralayın kısacası tüm bir günü dolu dolu adaya ayırın. Burada yapmayacağınız tek şey tuvaletlere girmek olsun :) Tuvaletler rezalet... 
Şimdi bu blogdan başka hiç bir yerde bulamayacağınız müthiş bir yer öneriyorum. Giderseniz bana yazmayı unutmayın :) Ada'nın "Ada Safari" denen bir alanı var, burada bir "Relax Restoran" var. Manzarası mükemmel, fiyatlar çok uygun, yemekler gayet başarılı. Ada Safari kısmında ormanın derinliklerine daldık, burada yaşayan halkın evleri, enteresan publar ve düğünler yapılan salonlar gördük. İlginç bir tecrübe ve mis gibi orman havası için tavsiye ederim..

Ada Ciganlija - Girişinde adanın simgesi diye düşündüğümüz bir şey; şişeden su püskürüyor.
Ada Safari'de Relax Restoran
Relax Restoran'dan gölü izlerken
Relax Restoran'dan gölü izlerken
Relax Restoran, uzaktan
Relax Restoran'dan
Relax restoran'da keyifli ve leziz bir öğle yemeği
Ada Ciganlija'nın nehre bakan kısmında keyif
Oğlumun  nehir keyfi :) 
  • Aleksandra Bulvarı ile Usce Alışveriş merkezi'ni de bir turladık. Buralarda kayda değer bir şey bulamadım. Yerel giyim mağazaları Aleksandra'da var, ama bence giyim konusunda esas cennet Türkiye. Usce ise bildiğiniz avm, bildiğiniz mağazalar, gitmeye değmez.
Aleksandra Bulvarı'nın girişi

  • Taşmeydan: Burası da yeşillik, park alanı. Hoş binalar var, bebek arabası ile turlamaya uygun.
Taşmeydan - parklar
  • Supermarket: Alışveriş yapmayı seviyorsanız, böyle bir mekan var. İçinde enteresan ıncık cıncık malzemeler ve büyük markaların eski sezonlarından vintage kıyafetler var. Kahve içip pasta yemek için de güzel bir bahçesi var. 
Süpermarket - içi
Süpermarket - bahçesi
Sonuç olarak biz Belgrad'ı sevdik. Vizesiz olması avantaj, kısacık bir haftasonuna bile sıkıştırılacak keyifli bir program yapılabilir...

5 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

süper bir gezi olmuş, gitmediğim bir yer zaten.merakla okudum yazını. fotolar çok güzel, ne kullanıyorsun?

kisakahvemolas dedi ki...

Buket merhaba, fotoğraf makinam Sony Nex6.

Unknown dedi ki...

Tavsiyeleriniz doğrultusunda Belgrad gezimizi yönlendirdik , yalnız Ada Sfari de Relax restoran diye bir yer yok , sanırım restoranın adı Opusteno Ada Safari , ayrıca bilinmesinde fayda var hafta sonları düğün vs organizasyonlardan dolayı genelde kapalı , saygılarımla...

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
kisakahvemolas dedi ki...

Kemal Bey merhaba, taviyelerimizle Belgrad'a giden bir arkadaşlarımız daha Ada Safari'yi çok çok zor bulmuşlar. Evet dediğiniz gibi düğün vs oluyor, biz gittiğimizde de vardı ama tek bir salonu doluydu. Umarım diğer bilgiler işe yaramıştır. İyi günler..