![]() |
Yaşar Kemal - Legion d'Honneur Grand Officier |
17 Aralık günü sağa sola bakındım, Yaşar Kemal'e İstanbul'daki Fransız Sarayında verilecek Legion d'Honneur Grand Officier (en üst düzey Fransız nişanı, 1804 yılında Fransız İmparatoru Napoléon Bonaparte'ın imzalandığı bir kanun ile oluşturulmuş bir madalyadır. Kişinin doğuştan sahip olduğu ayrıcalıkları değil, erdemlerinin takdir edilmesi anlayışını içeren güçlü bir simgedir.) nişanı hakkında haber var mı diye. Hiç bir gazetede "flash" bir şey göremedim. Haberler 2gün sonraya, Pazartesi gününe kalmış sanırım, o da ana başlık olarak değil. Köşe yazarlarını okumayı tercih edenler görmüşlerdir.
Törene çok fazla isim katılmış. Bunlar arasında, elbette Yaşar Kemal'in çok yakın dostu Zülfü Livaneli, Türkan Şoray, Mehmet Barlas, Mehmet Ali Birand, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ertuğrul Özkök, Doğan Hızlan, Sedat Ergin, Tufan Türenç, İsmet Berkan, İhsan Yılmaz, Hasan Cemal, Derya Sazak, Oral Çalışlar, Yavuz Baydar bulunuyor. Çoğu Cumhuriyet gazetesi kökenli gazetecilerin, hemen hemen hepsi konuyla ilgili köşe yazılarını yazdılar. Cumhuriyet gazetesi, Yaşar Kemal'in başlangıç noktası. Adana'da "yetenekli bir genç" iken, Abidin Dino tarafından keşfediliyor ve Abidin Dino yakın arkadaşı Nadir Nadi'yle bağlantı kurarak onu hepimizin tanımasını sağlıyor.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/19503134.asp .
Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal'in büyük dostudur, bir çok anıları vardır, ben de meraklıyımdır yazarların hayatlarına, yazısında yine bunlardan birini yazmış: http://haber.gazetevatan.com/kelimelerin-komutani/418767/4/Yazarlar/5 .
Yaşar Kemal'in sanatla bağı bana kalırsa çok ama çok derin. Kesinlikle yapaylığın, suniliğin geçmediği bir yerlerde Yaşar Kemal. Sadece bir kitabını okursanız kolaylıkla içinize işleyecek ilk duygu budur. Gösterişten uzak, karakterli cümleler kurar. Romandan hoşlanmayan, üstelik bunu bir gurur madalyası gibi göğsünde taşıyan herkese dileğim, Fransa'nın Yaşar Kemal'in göğsüne taktığı nişanın, kendilerinde bir nebze olsun merak uyandırması. Yaşar Kemal, bizim topraklarımızdan çıkan hikayelerle, bizim milletimizin karakterleriyle, Avrupa'da büyük ilgi topluyor, o ilgiyi Türkiye'ye çekmeyi başarıyor. Umarım tepkiler, edebiyat alanında aldığımız tüm ödüllere duyulan büyük nefretlerin verdiği hislerle olmaz.
NOT: Ödül alırken Yaşar Kemal'i izlemenizi öneririm: http://webtv.hurriyet.com.tr/2/25807/0/1/yasar-kemal-e-fransa-dan-buyuk-subay-nisani.aspx
5 yorum:
Onur duydum.Miray bunu atladın zanediyordum meğer
hazırlanıyormuşsun.
Ben mi bu haberi kacirdim yoksa haber kaynaklari mi ustunde durmamis bilemedim. Cok ustunkoru bakiorum ben de haberlereama yine de bu cok buyuk birsey nasil atlar gazetelerimiz inanilmaz..
Gazeteler belki de Yaşar Kemal'i korumak istemiş ve konuyu bilerek atlamışlardır. Şu anda etraf bir sürü fanatikle dolu, bu durumda Yaşar Kemal'in de Orhan Pamuk gibi haksız yere tepki görmesi muhtemel..Yoksa bu kadar popüler gazetecinin oraya o ana tanık olmak için gidip te, bunu 1-2 köşe yazısıyla geçiştirmeleri mümkün değil. Teşekkürler kısakahvemolası!, sayende önemli bir haberden oto sansür nedeniyle bihaber kalacakken şimdi üzerine yorum yapabiliyoruz..
Bu ödülün böyle bir dönemde Yaşar Kemal'e verilmesi aslında elin avrupalısının duygusal olmadığını gösteriyor. Meseleleri birbirinden bağımsız düşünebiliyorlar. Bu da ilginç..
Tam kisakahve molasindan bekledigim tarzda bir yazi! :) Isin ilginci ben de bu haberi gazetenin 8. sayfasinda gorunce nasil bu kadar onemsizlestirildigine sasirmistim. Hatta arastirip ogrenene kadar herhalde cok kolay verilen bir odul diye dusunmustum. Avrupada edebiyatin siyasetten uzak bi yorumla odullendirilmesi cok hos, keske bizim ulkemizde de ayni acik gorusluluk olsa. Yasar Kemal'in korunmak istenmesi yorumu cok umut dolu bir yorum olmus, umarim gercekten amaclari budur.
YAŞAR KEMAL BU ÖDÜLÜ NİÇİN ALDI
http://www.odatv.com/n.php?n=yasar-kemal-bu-odulu-nicin-aldi-2212111200
Yorum Gönder