10 Ocak 2012 Salı

Phuket'in Merkezi Patong'da Hareketli Bir Gün

Karlı Ankara havasında, güneşli Tayland yazılarına devam ediyorum.

Müzik ile okumak için: http://www.youtube.com/watch?v=jdhorspQYQY&feature=related

İlk gün otelin servisini kullanarak, merkez Patong'a indik ve adayı keşfetmeye koyulduk. Yerel pazarlar, Jungceylon alışveriş merkezi, Patong plajı, meşhur restoran zinciri Savoey, gece hayatının çılgınca yaşandığı Banglaroad...

Patong'a inerken pirinç ve kauçuk tarlalarının arasından geçiyoruz!
Patong'da öyle hareketli bir hayat var ki, otelimizin bulunduğu Nai Yang koyu sanki başka bir şehirde. Türkiye'de benzer manzaraları görebileceğiniz, Alanya'nın, Kemer'in, Kuşadası'nın, Fethiye'nin merkezindeki giyim, takı, hediyelik eşya satıcıları gibi Taili satıcılar da bağırıyor, sizin dilinizi bulup o dilde "merhaba" demeye çalışıyorlar. Tahmin güçleri epey zayıf bu satıcılar, bir şey satmak için o kadar yapışıyorlar ki, bir süre sonra o sokaklardan geçmemeye çalışabilirsiniz. Bir şey almaya karar verdiğinizde de, söyledikleri fiyatın yarısını söyleyerek pazarlığa girişebilirsiniz. İlk söylenenin yarısından da az fiyata alabililirsiniz elbette ama bir süre sonra almak istediğiniz her şey için tek tek pazarlık yapmaktan bunalmazsanız.

Phuket'in merkezi sayılan Patong'da yürümeye devam edelim. Jungceylon alışveriş merkezi, sokaklarda satılan ne varsa, daha modern bir mekanda satışa sunuldukları yer diyebiliriz. Bir başka deyişle, buradaki dükkanlarda satılan her şeyi sokakta pazarlıkla daha ucuza alabilirsiniz. Bir farkla! En alt katta, otoparkın ortasına kurulu pazar gibi bir bölümü var, biz de bu kısmı otelin tavsiyesiyle bulabildik. Burada hoşunuza gidecek daha Tai işi şeyler bulabilirsiniz, ayrıca bu kısımda satılanlar dışarıda da pek yok. Fiyatlar dışarıdan biraz daha yüksek ve pazarlık şansınız en fazla %10 civarında. Tayland t-shirt'leri, ahşap süsler, eşyalar, Tayland fotoğrafları, magnetler... Alışverişten hoşlanıyorsanız burada uzun uzun gezerek bir çok değişik şey bulabilirsiniz.

Binlerce takma tırnak modeli! Bunlardan her yerde satılıyor...

Jungceylon'un içi

İşte her yerde göreceğiniz başka bir şey daha! İyileştiren balıklar denilen bu akvaryumlardaki balıklar, ayağı ölü hücrelerden arındırıyormuş.

Baharatlar - Kurutulmuş meyveler

Hep "Bunlardan alalım" deyip en sonunda almayı unutup geldiğimiz bira şişesi kapları. Sünger bira tutacaklarına, pet şişe biranızı koyuyorsunuz. Biranız ısınmıyor, eliniz ıslanmıyor!

Jungceylon Alışveriş Merkezi - Ne alırsan 100 Baht! (=5TL)

Piercing de çok satılanlardan

Tayland'dan alınabilecek bazı şeyler - Jungceylon

Tai masajı yapmak için sokaklarda "Masaaaaj, masaaaaj" diye seslenen, güzel Taili kızlar ilginizi çekecektir. Herhangi bir sokakta, 2-3 dükkanda bir masaj salonu gibi ufak dükkanlar var. Her bir masajcıda çalışan ortalama 4-5 bayan oluyor, aynı dükkanda çalışanlar hep aynı kıyafetleri giyiyor ve sokaktan müşteri toplamaya çalışıyorlar. 200-250 Bahta (100Baht=5TL) iyi bir masaj yaptırabilirsiniz. Tayland'da bu iş son derece kutsal, bu kızların bir kültürü sürdürdüğü bilinci var ve çoğu Tai masajı için okullara gidiyorlar. Hatta daha sonra dini mekanlarında (budist tapınakları) bu işin özel eğitimleri olduğunu bile gördük.

Tai masajı için iki ayrı masaj dükkanının kızları


Patong plajı, Phuket'in en kalabalık plajlarından. Ana caddenin bir tarafı kumsal ve plajken diğer tarafı restoranlar ve dükkanlarla dolu. Bu plajda hareketli bir gün geçirebilirsiniz. Bu plajda dalga pek durulmuyor. En azından Mayıs ayında böyleydi. Ben aşırı dalgalı denizlerden hoşlanmadığım için Andaman denizinin pek tuzlu olmayan sularında uzun uzun hiç yüzemedim.

Akşam Tai mutfağının tadına doymak istiyorsanız, Phuket'in ünlü restoran zinciri Savoey iyi bir tercih olur. Savoey, Patong sahilinde iki tane var (Taweewong Road'un cadde tarafında ve sahil tarafında olmak üzere)
Romantik bir akşam yemeği için bir gece sahil tarafındakine gidin. Ayaklarınız yumuşacık kumlara basarken, Andaman dalgalarıyla müziğe eşlik edecek. Ben menüden sizin için Lobster Thermidor seçiyorum :) Istakoz için fiyat kiloya göre 1000-2000 Baht arasında değişiyor. Tayland'da şaraba dair hemen hemen hiç bir şey yok. Bunun için bu güzel ıstakozun yanına, menüden ilginizi çeken bir kokteyl seçebilirsiniz: http://www.savoeyseafood.com/
Bir akşam da cadde üzerindeki Savoey'a gittik, burası oldukça hareketli, canlı müzik de var. 
Savoey'un deniz kıyısında olanı, bizim masamız da bu kumsalın üzerinde, bu da oturduğum yerden çektiğim manzara. Patong plajında güneş Andaman Denizinin üzerini kalaylıyor....
Savoey'u diğer restoranlardan ayıran özellik, menüde tüm yemeklerin yanına koyulan işaretler: "Fazla Tai!", "Herkese hitap eder.." gibi... Biz en başta, her şeyi denemeye çalışıyorduk. Turiste uygun olmadığı düşünülen yemekleri bile tatmak istiyorduk çünkü bizim için en eğlenceli olan, yeni bir şeyler keşfetmekti. Aşırı acıdan yandığımız komik videolarımız, bazı yemekleri zor yuttuğumuzu hatırladığımız eğlenceli anılarımız var. Sürekli kullandıkları maydonoz görünümlü bir ot vardı ki, ansızın bir gün, onu yemekten ayırınca alnımızdan boşalan terlerden de kurtulduk :)))  Tai mutfağı hakkında, bazı bloglarda tuhaf yorumlar okumuştuk. Deniz ürünlerini sevmediklerini, baharatlardan hoşlanmadıklarını, tüm tatili paket bisküvilerle ve Mc Donalds'la geçirenler vardı. Egzotik şeylerden hoşlanmayanların tatil için neden Tayland'ı seçtiğini anlayamadık...

Lobster Thermidor


BanglaRoad
Phuket'te kuşkusuz çok hareketli, çok renkli bir gece hayatı var. BanglaRoad geceleri sizi bir filmin içinde hissettiriyor. Sokaklarda vahşi hayvanlarla fotoğraf çektirebilirsiniz, eğlenceli bir barın caddeye bakan kısmına oturursanız dünyanın dört bir tarafından gelmiş, değişik yüzlerce insan hızla önünüzden akacak. Meşhur şovları da merak ediyor musunuz? :) Phuket'te bu geceyi de bolca eğlenerek geçirdik.

"Bir egzotik ada işte, yapılacak şeyler bitti!" diye mi düşünüyorsunuz? Yazı dizisine yeni başlıyoruz!

Mc Donalds ile "Bizi okuduğunuz için Kob-Khun-Ka" diyoruz :) Hem de bir Taili gibi sonunu melodik bir şekilde uzatıyoruz: Kob-Khun-KaaaAAAaa:) Yani teşekkürler! 

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bizde gezmiş kadar oluyoruz.Kob-Khun-Kaaa........

Simge dedi ki...

Okudukca merak ediyorum daha cok okuyasim geliyor, yarin lutfen devami gelsin! :)

Adsız dedi ki...

Yazınız çok güzel olmuş. Elinize sağlık. Ben de şuan Phuket Patong plajından yazıyorum. Bir noktada dikkatinizi çekmek isterim. Tüm tatili bisküvi ve mc donald's da geçirmek ile tropik şeylerden hoşlanmamak arasında dağlar kadar fark var.