24 Ocak 2012 Salı

Phuket'te Fil Safarisi

Müzik için: http://www.youtube.com/watch?v=4cmffLlkwxc

Phuket'te günlük güneşlik, kuş cıvıltılarıyla uyandığımız bir gün daha! Phi Phi adası turumuzu hatırlıyorsunuz değil mi? Phi Phi turu dönüşü, Phuket'in merkezi Patong'a gittik ve ertesi gün için yeni bir tur almaya karar verdik. Bizim kaldığımız ıssız koy Nai Yang'da da tur acenteleri var ama fiyat farkı olduğunu gördük, o yüzden en iyisi turları merkezden almak. Bu kez, bir çok değişik turun içinden Safari turunu tercih ettik. O kadar farklı tur çeşidi var ki, bir daha Phuket'e gidersek yine dolu dolu ve bambaşka şeyler yaparak bir hafta daha geçirebiliriz. Phi-Phi turuna kişi başı 1000 Baht vermiştik, tura katılanlarla yaptığımız sohbetlerde 3000 Baht'tan turu satın alan olduğu gibi, 750 Bahta bile gelen olduğunu öğrendik, ideal ücretin de bu olduğunu farkedince, bundan sonraki turlara ortalama 750-900 Baht gibi fiyatlar verdik, bu da kişi başı yaklaşık 37,5 TL ile 45 TL arasında...

Phuket'teki ilk turumuz olan, Phi Phi adasına gittiğimiz günün yazıları sırayla:
Merhaba Tayland - Sawasdee Thailand - สวัสดี ไทย
Phuket'in Merkezi Patong'da Hareketli Bir Gün
Phuket'te Tropik Tatile "Phi Phi Adasında" Devam...
Phuket - Phi Phi Adası Turuna Devam...

Sabah otelimizde güzel bir kahvaltı ettikten sonra, yine tur şoförünü beklemeye başladık. Tecrübeliyiz, biz uzakta olduğumuz için şoför geç geliyor, yani tur başladı ama biz burada unutulmadık! Biliyoruz, birazdan yine antika bir tur rehberiyle karşılaşacağız. Eminiz, tur şoförü, bizi alıp arabada duygulu Tayland halk ezgileri dinliyor olacak ve bize Phuket'i sevip sevmediğimizi soracak. Dalga geçiyorum bu durumlarla ama, elbette Phuket'i sevdik bizim için her şey çok değişikti, Taylandlılar da hakikaten sıcak ve iyi niyetli insanlar...

Sonunda şoförümüz geldi, hayret rehber de yanında bu kez! İngilizcesi bir tuhaf, tüm gün bu İngilizceyi anlamaya çalışarak gezeceğiz. Deniz, ben ve rehber biniyoruz arabaya!

Derken rehber virajların ortasında bir yerde arabayı durduruyor, bize de "İnin" diyor! "Neden, niye burda indiriyorsun?" sorumuzu, "Phuket'i izlemeyi en sevdiğim yer burası" diyor. Burada inip adamla biraz sohbet edince anlıyoruz, bugün adamın turunu satın alan yegane 2 kişi biziz ve tüm gün 3 kişiyiz! :)))
Yine başlıyor sorular:
- "Where are you from?"
- "Turkey! Good! Muslim! I'm also Muslim"

İşte rehberimizin sevdiği güzel bir Phuket manzarası!
Tayland'ın %90'ı Budist, %10'u Müslüman. Tur rehberimizle o gün Tayland'daki Müslümanların hayatını görüyoruz, bize başta kendi hikayesini ve hayatını, sonra da Tayland'da Müslümanların nasıl yaşadığını anlatacak tüm gün. Öyle ya, Phuket deyince, Banglaroad'un sınır tanımayan geceleri, sınırsızca yenilen deniz kabukluları, %90'ı Budist olan halkın en kıymet verdiği meslek olan masajcılık aklıma ilk gelenler. Burada Müslüman tanımak oldukça ilginç olacak!

Rehber Deniz'e soruyor: "İlk eşin mi?, başka karın var mı?". Daha gezinin başında, bu adamın hayata bakış açısı beni illet etmeye yetiyor ve sinirlendiğimi de belli ediyorum. Tamam, başka kültür ve saygılı olmalıyım değil mi? Bir süre sonra kendimi biraz daha ılımlı olmaya davet etsem de duyacaklarım, göreceklerim beni gün boyu binlerce kez sinirlendirecekti.

Müzik: http://www.youtube.com/watch?v=mw-zWcP-rLs

İlk durağımız filler. Ülkede hayvancılık fil, maymun, yılan, deniz kabukluları gibi bizim çok görmeye alışık olmadığımız hayvanlarla yapılıyor. Bir fil çiftliğine geliyoruz, her tarafta yavaş yavaş yürüyen sevimli filler var :) Birazdan fil üzerinde ormanı gezeceğiz! Filimizi getiriyorlar ve sırtındaki kabine ikimiz de biniyoruz ve onunla yavaş yavaş yürüdüğü bir orman turuna çıkıyoruz. Yemyeşil bir orman, ormanın farklı yerlerinde yine filler görüyoruz, biraz ileride de gündüz güneşiyle parıldayan Andaman Denizini, her şey süper... Filimizi yönlendiren çiftçi, filin tam kafasında oturuyor. Kimsenin görmediği bir noktaya bizi getirdikten sonra, fili durduruveriyor, arkasını dönüp bize, bu çiftlikte yaşayan fillerin dişinden yapılmış bir hatıra almak isteyip istemediğimizi soruyor. Çok ucuz plastik görünümlü takı benzeri bir kaç şey gösteriyor. Daha önce internette ve kitaplarda okuduğumuz "Sakın fil dişi eşyalar satan kişilere inanmayın" uyarılarına gerek bile yok, zaten sanırım kimse almaz. "Vay uyanık!" diyoruz, adamı reddiyoruz tabii ama buna benzer turist kandırmacalarının bazen bizim ülkemizde de yaşandığı gerçeğini düşünüp "adamı anlayabildiğimize" üzülüyoruz.

Yemyeşil doğada fil safarisi - Phuket

Phuket - Filler

Phuket - Fillerle gezi

Phuket 'te kıymetli bir erkek fil

Yarım saati aşkın bir süre ormanda, fil üstünde sallana sallana gezdikten sonra, başladığımız yere geri dönüyoruz. Şimdi onu biraz muzla besleyeceğiz. 5 Kilosu neredeyse 1TL'ye denk gelen muzlardan satın alıp ellerimizle yedirerek, bizi gezdiren filin karnını biraz doyuruyoruz.

Bizi gezdiren fil...

Uyanık çiftçi de aynalı gözlükleriyle pek janti duruyor :)
Elime biraz fil salyası mı bulaştı ne :)
Ellerimi yıkıyorum, doğal lavabo nasıl?

Tur devam ediyor, birazdan maymun şovu izlemeye gideceğiz.

Devamı yarın...

2 yorum:

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Arkası yarın tadında bir yazı dizisi olmuş bu:))Paylaşım için teşekkür ederim.

kisakahvemolas dedi ki...

Çok teşekkğr ederim, beğenmenize sevindim...